Határtalanul 2019 – Kirándulás Szlovéniában és Horvátországban

Határtalanul 2019 – Kirándulás Szlovéniában és Horvátországban

Idén az osztályunk a boldogi általános iskola hetedik osztályos diákjaival társulva, a „Határtalanul!” program keretén belül kirándulást tehetett Muravidéktől Isztriáig, felfedezve annak csodás tájait.

Első nap a hat órás utunk első szlovéniai megállója Dobronak kéttannyelvű iskolája volt. Miután bemutatták nekünk az ottani iskolai életet, átadtuk a nekik szánt ajándékunkat és körbejártuk az iskolát. Sok más mellett, azt is megtudtuk, hogy az iskolába a gyerekek nagy része egy mozgalomnak köszönhetően gyalog, vagy (akik már vizsgáztak) biciklivel jutnak el. Végül még rágcsálni valókkal is megkínáltak minket.

Ezután Lendvára vitt az utunk, ahol a Makovecz Imre által tervezett színházat néztük meg elsőként, majd elsétáltunk a Szent Katalin templomhoz, ahol gyertyát gyújtottunk. Ezután megnéztük a lendvai várkastélyban lévő múzeumot, ahol egy vetítés keretén belül megismerhettük a város történelmét. Többek között Zala György munkáit is láthattuk. Indulás előtt még egy fagyira is volt idő.

Innen a festői szépségű Bakonaki-tóhoz utaztunk, tettünk egy kisebb túrát, majd a freskókkal díszitett Árpád-kori templomot is meglátogattuk. Utunkat a muraszombati szálláson zártuk, ahol hajnalig nyúlóan beszélgettünk, nagyon jól éreztük magunkat.

Második nap, szállásunkat elhagyva, elindultunk a Bledi-tóhoz. A csodás vár lábától kezdtük sétánkat, ahonnan lépcső vezetett le a tóparthoz, onnan megcsodáltuk a tó közepén lévő szigetet, melyen egy templom áll. Az idegenvezetőnk által megismertük a templomhoz fűződő hiedelmeket. Ukancon, akinek volt mersze, libegővel felmehetett egy 1500 méter magas hegyre, hogy megcsodálja a gyönyörű kilátást. A hegyről rálátást nyertünk egy tóra is. Ezután az ukanci katonatemetőhöz sétáltunk, ahol az I. világháborúban elesett magyar hősökről emlékeztünk meg egy koszorúval. Utunk végén Ljubljana szívében, a Sárkány híd melletti szállásunkra vitt az utunk.

Harmadik nap korán reggel elindultunk Horvátországba, Fiumébe. Először megnéztük a várost, útba ejtve a piacot is. Lementünk a kikötőhöz, megtekintettük az Óratornyot és a szent Vitus székesegyházat. Majd utunk következő állomása Abbázia volt, és aki szeretett volna, az akár még a tengerben is megmártózhatott. Ezután végig sétáltunk a 100 éves sétányon, majd megcsodáltuk a Kvarner-öbölre nyíló panorámát. Szállásunkra az esti órákban érkeztünk meg.

Negyedik nap Ljubljanával ismerkedtünk meg, amely tele van szökőkutakkal. Kedvencünknél, az „egeres szökőkútnál” gyülekeztünk, miután elkölthettük zsebpénzünket a piacon. Egy kisebb libegővel felmentünk a ljubljanai várba. Itt egy szórakoztató játékkal meg kellett keresni Batthyányi Lajos emlékművét, ahol koszorúval emlékeztünk meg első felelős miniszterünk előtt.

A hosszú és tartalmas négy napos kirándulás után élményekkel telve, és új barátságokat kötve érkeztünk haza a késő esti órákban, ahol szüleink már nagyon vártak minket és az élménybeszámolónkat.

Kádár Luca és Timár Kira Judit
7. osztályos tanulók